Hyppää sisältöön

Lämpökaivon poraus

Maaperä, kallio ja vesistö varastoivat auringon energiaa jota voidaan käyttää rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen, maalämpöpumpulla ja lämpökaivolla.

Poraus

Poraukset pyritään aina toteuttamaan siististi ja mahdollisimman haitattomasti. Suunnitellun energiakaivo paikan viereen tuodaan itse poravaunu, muu kalusto voi seistä kauempana porauspaikasta, kuten kompressori ja porausjätesäiliö.

Energiakaivo voidaan porata lähelle taloa, jopa muutaman metrin päähän talon seinästä. Moderni poravaunu liikkuu kumitelojen päällä, jolloin tontille syntyy mahdollisimman vähän painaumia. Kumitelan painaumat palautuvat noin kuukauden sisällä. Porauksessa syntyvä jäte mm. kivipöly johdetaan saman tien pois säilöön, jolloin jätettä ei pääse leviämään lähiympäristöön.

Lämpökaivo

 

Kaivo voidaan porata vapaasti melkein, minne vain, myös pienille kaupunkitonteille kunhan näille on saatu asianmukainen lupa. Porakaivon syvyydet vaihtelevat useimmiten 130-290 metrin välillä energiatarpeen mukaan. Keskikokoinen omakotitalo lämpiää 200 metrin kaivolla. Kaivon halkaisija on tänään useimmiten 116mm.

Itse poraus kestää päivän kaivon syvyydestä riippuen. Jos porauksessa tulee vastaan lohkeamia tai kiviä saattaa tämä hidastaa porausta. Energiakaivon porauksen jälkeen kaivoon lasketaan kollektori ns. keruuputkisto. Kollektori täytetään veden ja etanolin sekoituksella. Vuoden kylmimpinä hetkinä saattaa maalömpönesteen lämpötila olla pakkasen puolella, siksi etanoli. 

Lämpökaivon suojaus ja merkintä

Lämpökaivo voidaan jättää nurmikon alle, ajoväylällä voi sen suojata kaivonrenkailla ja kaivonkansilla. Oikein mitoitettu lämpökaivo on ikuinen ja kollektorin käyttöiäksi on arvioitu vähintään 100 vuotta.

Energiakaivon sijainti merkitään talon sokkeliin tai seinään sijaintikilvellä, jonka avulla energiakaivo löytyy mahdollisen huollon tarpeessa.

 

Kerro meille tarpeesi niin hoidamme asian kuntoon!

Soita 040 158 2050 ja tilaa Täytä yhteydenottolomake

Hae