Kaikki tarvitsemasi tieto lämpökaivoista


Yksinkertaisesti sanottuna lämpökaivo on lämpöpumpun energialähde. Sieltä varastoitunut aurinkoenergia haetaan ja kuljetetaan kollektoriletkun avulla lämpöpumppuun. Koska sillä on tärkeä tehtävä, ellei tärkein, ei ole yllättävää, että energiakaivon ympäri liikkuu paljon myyttejä. Yksi yleisimmistä on se että, energiareikä jäähtyy pikkuhiljaa ajan kanssa ja jäätyy – tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa oikein mitoitetuissa lämpöpumpputoimituksissa. Tässä blogissa pyrimme selvittämään kysymyksiä koskien porauksia ja energiareikiä.


Kuinka kauan lämpöä riittää lämpökaivossa?


Jos lämpöpumppu ja talon energiantarve ovat tasapainossa energiareiän luovuttaman energiamäärän kanssa, riittää sieltä lämpöä loputtomiin.


Kuinka syvä porareiän tarvitsee olla?


Kaikki riippuu siitä kuinka paljon, energiaa tarvitaan lämmittämään taloasi. Sitä syvempi reikä, sen suurempaa taloa voi lämmittää. Muut asiat, kuinka pitkä matka alas on kiinteään kallioon vaikuttaa myös reiän kokonaispituuteen. Suuremmissa kiinteistöissä porataan yleensä useampia reikiä.


Mihin saa porata?


Omalle tontille saa porata. Mikäli porareikä tulee lähelle tontin rajaa, tulee naapurilta pyytää lupa toimenpiteeseen.


Kuka saa porata?


Suomessa porauselinkeino ei ole luvanvaraista toimintaa. Suosittelemme kuitenkin tarkistamaan urakoitsijalta seuraavat asiat:


  • Tilaajavastuu asiakirjat
  • Kattava vastuuvakuutus
  • Referenssejä tehdyistä energiaporaus urakoinneista.
  • Mahdollinen jäsenyys alan katto-organisaatiossa

Kuka hakee luvat?


Poraamiseen kallioon, maahan, tarvitaan aina kunnan/kaupungintoimenpidelupa. Tilaaja vastaa aina, että luvat haetaan. Lämpöpumppu urakoitsija auttaa (valtakirjalla) tarvittaessa luvan hakemisessa.


Voiko talvella porata?


Kyllä voi, siinä ei ole ongelmia. Voi jopa olla etua, jos maa on roudassa, kun porakalustoa liikkuu nurmikolla. Ei synny rumia painaumia nurmikkoon.


Kuinka poraustyö vaikuttaa tonttiin?


Kannattaa suunnitella ja valmistella reitti poravaunulle – huomioi 2. metrin leveys – porapaikalle. Itse porauksen aikana pora vaatii vähintään 2 m x 2 m työalan. Poravaunun telat jättävät painaumat nurmikolle ja jonkin verran porausjätettä reiän ympäri. Talon seinät suojataan roiskeilta.


Kuinka pitkään poraus kestää?


Poraus kestää normaalisti päivän. Lisäksi tulee kaivuutöitä ja itse lämpöpumpun asennus ja kytkentä. Kokonaiskesto 3 – 4 päivää.

Alkuperäinen teksti ja kuva ANDERS BIRGERSSON, IVT Ruotsi